Annons

Rabarberpaj med hallon

Receptet är från leparfait.se

Ljuvlig sommarpaj med lätt smak av vanilj.

6–8 portioner

Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
Rivet skal av 1/2 ekologisk citron
100 g osaltat kallt smör, i kuber
1 äggula
1 krm salt
1 tsk kallt vatten
Fyllning:
500 g rabarber
250 g hallon, frysta går bra
1 1/2 dl råsocker
1 tsk ekologiskt bourbon vanilla (vaniljpulver)
3 msk potatismjöl
Florsocker till dekoration

Till servering:
Fin vaniljglass av god kvalitet eller vispad grädde
1. Kör mjöl, florsocker, citronskal och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt äggula, salt och vatten och kör tills degen känns smidig. Kavla ut en rundel som räcker till en pajform som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Lägg i pajskalet och tryck till upp mot kanterna, nagga med en gaffel och låt stå i kyl i cirka 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet tills det får lite färg, i 10–12 minuter.
3. Skär rabarbern i drygt centimetertjocka skivor tvärsöver och lägg dem sedan i en stor skål. Lägg i hallonen och blanda runt med råsocker, vaniljpulver och potatismjöl. Lägg rabarber- och hallonröran i det förgräddade pajskalet och sätt in i ugnen i cirka 25 minuter tills rabarbern är mjuk. Lägg ett folieark ovanpå om det börjar bli bränt. Låt pajen svalna och pudra över florsocker. Bjud på vaniljglass eller grädde till.

Annons
Annons
ANNONS