Annons

Toskanska kalvfärsbiffar – italienska menyn

Goda viner till den italienska menyn:
Till de här rätterna med italienska förtecken passar framför allt vitt vin och rosé. 
Prova 2010 Casal di Serra (12419), 79 kr. En utmärkt vit italienare, som gärna anpassar sig till grönsaksrätter men även till kalvfärsbiffarna med sin krämiga citronsås. Både lite stramt och
aromatiskt med ton av gråpäron, gula plommon och mandel. 
Till endivesalladen med liten bitter ton i smaken passar ett naturellt mineralvatten men den vinvänliga pancettan gör det möjligt med till exempel ett rosévin, som givetvis också passar till de övriga rätterna, 2010 Les Fumées Blanches Rosé (22138), 75 kr. Mustigt vin från Frankrike med fräscha toner av röda bär. Sugen på rött till kalvfärsbiffarna, välj italienska 2009 Allegrini Valpolicella (6010), 99 kr. Matvänligt vin med ursprungstypisk ton av körsbär.

De goda små kalvfärsbiffarna smaksätts med fänkål och serveras med citronsås, bönor samt rostade jordärtskockor och morötter.
Kolla gärna in hela vår italienska meny, fler recept längst ner i artikeln.

4 portioner

Kalvfärsbiffar:
2 skivor vitt bondbröd (eller 2 dl ströbröd)
1 dl vatten
1 dl gröna oliver
1 msk fänkålsfrö
1 tsk salt
1 ägg
500 g kalvfärs
1 tsk salt och nymalen vitpeppar

Citronsås:
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 dl vitt vin
Finrivet skal av 1 tvättad ekologisk citron
och saften av 1/2 citron
Salt och nymalen vitpeppar
Varma bönor:
1 burk cannellinibönor
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk finhackad persilja
Salt och nymalen vitpeppar
till servering:
2 små ekologiska citroner, halverade

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Färsbiffarna: Skär kanterna av brödet och riv i mixern till ströbröd. Lägg brödrivet eller ströbrödet i en bunke och häll på vattnet. Låt stå och svälla en stund. Hacka oliverna och stöt fänkålsfrö ganska fint i en mortel. Blanda ströbrödet med salt, ägg, kalvfärs, oliver och fänkålsfrö till en smidig färs.
3. Forma färsen till små biffar och stek dem gyllene i smör. Lägg dem i en ugnsfast form och stek dem klara i ugnen, ihop med rotsakerna (se recept nedan) när de börjar bli klara.
5. Såsen: Vispa ur stekpannan med grädde, kalvfond och vin. Sila ner såsen i en kastrull och lägg i finrivet citronskal. Låt koka upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
6. Varma bönor: Skölj cannellinibönorna. Finhacka vitlöken och fräs den i lite olivolja. Häll i bönorna och låt dem bli varma. Strö över persilja. Salta och peppra.
7. Stek citronhavlorna i lite olivolja i en grillpanna tills de fått fin färg. Servera biffarna med citronsås, rostade rotfrukter och varma bönor. Dekorera med grillad citronhalva.

Rostade rotfrukter
1/2 kg skrubbade jordärtskockor
1/2 kg skrubbade morötter
4 msk olivolja

1. Dela skockorna i halvor och morötterna i bitar.
2. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Baka rotfrukterna i ugn i cirka 45 minuter eller tills de fått fin färg och är mjuka.

Vår på italienska!
Bjud på festmiddag med en lysande drink, läcker pasta och den allra godaste cassataglassen. Vår italienska meny doftar ljuvligt av blodapelsin, tomat, salvia och parmesan.

Blodapelsinsdrink med Campari & granatäpple
Grissini med sesamfrön
Focaccia med rosmarin
Caprese med rostad tomat
Pumpagnocchi med salvia
Toskanska kalvfärsbiffar
Blodapelsinsallad med pancetta
Cassata semifreddo

Annons
Annons
ANNONS