Annons

Focaccia med rosmarin – italienska menyn

Goda viner till den italienska menyn:
Till de här rätterna med italienska förtecken passar framför allt vitt vin och rosé. 
Prova 2010 Casal di Serra (12419), 79 kr. En utmärkt vit italienare, som gärna anpassar sig till grönsaksrätter men även till kalvfärsbiffarna med sin krämiga citronsås. Både lite stramt och
aromatiskt med ton av gråpäron, gula plommon och mandel. 
Till endivesalladen med liten bitter ton i smaken passar ett naturellt mineralvatten men den vinvänliga pancettan gör det möjligt med till exempel ett rosévin, som givetvis också passar till de övriga rätterna, 2010 Les Fumées Blanches Rosé (22138), 75 kr. Mustigt vin från Frankrike med fräscha toner av röda bär. Sugen på rött till kalvfärsbiffarna, välj italienska 2009 Allegrini Valpolicella (6010), 99 kr. Matvänligt vin med ursprungstypisk ton av körsbär.

Gyllene focaccia som fått frisk smak av rosmarin. God som den är till maten eller till en bit getost.
Kolla gärna in hela vår italienska meny, fler recept längst ner i artikeln.

Cirka 8 focaccia

1/2 paket jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
1 msk honung
1/2 dl olivolja
1/2 msk flingsalt
3 dl polenta
4–5 dl vetemjöl

Till topping:
4 msk olivolja
2 msk finhackad rosmarin
2 msk polenta
Grovmalen svartpeppar och 1/2 msk flingsalt

1. Rör ut jästen i lite vatten. Tillsätt honung, olivolja, salt och resterande vatten. Tillsätt polenta och mjöl lite i taget. Knåda degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
2. Sätt ugnen på 220 grader. Ta upp focaccia-degen på mjölat bakbord. Rulla till bullar och kavla ut till runda, tunna, platta kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper som du ringlat lite olivolja på.
3. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Stick fingrarna i degen så att det formas ordentliga hål. Ringla över olivolja, strö över rosmarin, polenta, svartpeppar och flingsalt.
4. Baka focaccian i ugn i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.

Vår på italienska!
Bjud på festmiddag med en lysande drink, läcker pasta och den allra godaste cassataglassen. Vår italienska meny doftar ljuvligt av blodapelsin, tomat, salvia och parmesan.

Blodapelsinsdrink med Campari & granatäpple
Grissini med sesamfrön
Focaccia med rosmarin
Caprese med rostad tomat
Pumpagnocchi med salvia
Toskanska kalvfärsbiffar
Blodapelsinsallad med pancetta
Cassata semifreddo

Annons
Annons
ANNONS