Annons

Cassata semifreddo – italienska menyn

Goda viner till den italienska menyn:
Till de här rätterna med italienska förtecken passar framför allt vitt vin och rosé. 
Prova 2010 Casal di Serra (12419), 79 kr. En utmärkt vit italienare, som gärna anpassar sig till grönsaksrätter men även till kalvfärsbiffarna med sin krämiga citronsås. Både lite stramt och
aromatiskt med ton av gråpäron, gula plommon och mandel. 
Till endivesalladen med liten bitter ton i smaken passar ett naturellt mineralvatten men den vinvänliga pancettan gör det möjligt med till exempel ett rosévin, som givetvis också passar till de övriga rätterna, 2010 Les Fumées Blanches Rosé (22138), 75 kr. Mustigt vin från Frankrike med fräscha toner av röda bär. 
Sugen på rött till kalvfärsbiffarna, välj italienska 2009 Allegrini Valpolicella (6010), 99 kr. Matvänligt vin med ursprungstypisk ton av körsbär.

Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en krämig och söt glassdessert. Här på klassiskt sicilianskt vis med honung, nötter och mörk choklad.
Kolla gärna in hela vår italienska meny, fler recept längst ner i artikeln.

4–6 portioner

50 g apelsinskal
Finrivet skal av 1 tvättad ekologisk citron
Saft av 1/2 citron
1 msk honung
1/2 dl pistaschnötter
50 g mörk choklad
2 äggvitor
1 msk strösocker
1/2 förpackning ricotta, 125 g
1 dl grädde

1. Blanda apelsinskal med finrivet citronskal, saft och honung.
2. Hacka pistaschnötterna grovt. Flaga chokladen.
3. Vispa äggvitorna fluffiga. Häll i strösockret och vispa ytterligare en stund till ett blankt, hårt skum. Rör ut ricottan i lite ovispad grädde. Vispa resten av grädden lätt.
4. Vänd ihop äggvita, ricotta och grädde. Blanda i nästan allt (spara lite till dekoration) av citrusskalen, nötterna och chokladen.
5. Klicka upp i små portionsformar och toppa med lite apelsinskal, pistaschnötter och choklad. Ställ formarna i frysen i 2–4 timmar tills de är lätt frysta.

Vår på italienska!
Bjud på festmiddag med en lysande drink, läcker pasta och den allra godaste cassataglassen. Vår italienska meny doftar ljuvligt av blodapelsin, tomat, salvia och parmesan.

Blodapelsinsdrink med Campari & granatäpple
Grissini med sesamfrön
Focaccia med rosmarin
Caprese med rostad tomat
Pumpagnocchi med salvia
Toskanska kalvfärsbiffar
Blodapelsinsallad med pancetta

Annons
Annons
ANNONS