Annons

Blodapelsinsallad med pancetta – italienska menyn

Goda viner till den italienska menyn:
Till de här rätterna med italienska förtecken passar framför allt vitt vin och rosé. 
Prova 2010 Casal di Serra (12419), 79 kr. En utmärkt vit italienare, som gärna anpassar sig till grönsaksrätter men även till kalvfärsbiffarna med sin krämiga citronsås. Både lite stramt och
aromatiskt med ton av gråpäron, gula plommon och mandel. 
Till endivesalladen med liten bitter ton i smaken passar ett naturellt mineralvatten men den vinvänliga pancettan gör det möjligt med till exempel ett rosévin, som givetvis också passar till de övriga rätterna, 2010 Les Fumées Blanches Rosé (22138), 75 kr. Mustigt vin från Frankrike med fräscha toner av röda bär. 
Sugen på rött till kalvfärsbiffarna, välj italienska 2009 Allegrini Valpolicella (6010), 99 kr. Matvänligt vin med ursprungstypisk ton av körsbär.

Vårvintersmaker och nyttigheter av alla slag samsas i den här apelsinsalladen som kan vara både förrätt och tillbehör till exempelvis grillad fisk.
Kolla gärna in hela vår italienska meny, fler recept längst ner i artikeln.

4 portioner

3 endiver, gärna roséendiver
2 blodapelsiner
1 rödlök
1 vitlök
8 tunna skivor pancetta
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

1. Dela endiverna i blad. Skala apelsinerna och skiva dem tunt. Skala rödlöken och skär den i tunna ringar. Lägg rödlöken i kallt vatten.
2. Skär pancettan i bitar. Dela vitlöken och gnid snittytan i en stekpanna. Häll på 1 msk olivolja och stek pancettan krispig. Häll på vinäger och resterande olivolja.
3. Arrangera endive, blodapelsin och rödlök på ett fat. Slå över den varma pancettadressingen. Peppra. Servera på en gång

Vår på italenska!
Bjud på festmiddag med en lysande drink, läcker pasta och den allra godaste
cassataglassen. Vår italienska meny doftar ljuvligt av blodapelsin, tomat, salvia och parmesan.

Blodapelsinsdrink med Campari & granatäpple
Grissini med sesamfrön
Focaccia med rosmarin
Caprese med rostad tomat
Pumpagnocchi med salvia
Toskanska kalvfärsbiffar
Cassata semifreddo

Annons
Annons

Artiklar ur andra tidningar

”Vi pyntar med vitt och grönt”

UR Lantliv

Hemma hos Marie och Fredrik i sekelskifteshuset i västgötska Björketorp är julen i full gång. Här dekoreras det med grönt – gran, tallris och mossa blir fint mot allt det vackert vita. Och så tänds brasorna i de tre öppna spisarna.

Läs mer
ANNONS