Annons

Revbensspjäll med stjärnanisglaze

Krydda med stjärnstatus
Få kryddor är så vackra och dekorativa som stjärn­anisen, men tro för all del inte att det bara är för sitt utseende den älskas! Nej, smaken är minst lika attraktiv och intressant som dess yttre. Rätt använd kan stjärnanisen lyfta den alldagligaste kompott till oanade höjder och skänka grytan en smått sensationell aromatisk dimension.
Även om stjärnanis har en del gemensamt med vanliga anisfrön är de faktiskt inte släkt ens på långt håll. Stjärnvarianten har också en betydligt kraftfullare smak av söt lakrits, med drag av kanel. Vissa menar att kryddorna till nöds kan ersätta varandra, men i stjärnanisens hemland Kina är detta otänkbart – där är stjärnanis en oumbärlig ingrediens i den kända blandningen Fem Kryddor. Även i Vietnam och Indien är den vanligt förekommande i allehanda kryddblandningar.
Att låta en stjärna koka med i kastrullen är ett enkelt sätt att sätta extra piff och lätt orientalisk smak på köttbuljongen eller äppelkompotten. Till gris och fågel – i synnerhet anka – är stjärnanis en klassiker. Men prova också kryddan i exempelvis fisk- och skaldjurgryta med saffran, smaken blir djup och en aning pikant. Se bara upp så att du inte överdoserar, ibland kan en hel stjärna vara nog för att det hela ska smaka hostmedicin!

Saftiga revben är ett måste på julbordet. Här får de extra piff av en kryddig marinad som sedan även används som glaze.

4 portioner
1 kg tjocka revbensspjäll
3 vitlöksklyftor
1 urkärnad chilifrukt, t ex spansk peppar
4 stjärnanis
2 msk riven ingefära
1 dl soja
1 dl vatten
4 msk rödvinsvinäger
1 tsk krossad svartpeppar
1 ½ dl mörkt muscavadosocker
2 gula lökar
1 tsk salt
vatten

1 Hacka vitlök och chili fint. Lägg i en kastrull med stjärnanis, ingefära, soja, vatten, vinäger, svartpeppar och muscavadosocker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min under lock. Låt svalna något. Lägg revbensspjällen i dubbla plastpåsar och slå över den varma marinaden. Låt marinera i 2–3 timmar, gärna längre.
2 Sätt ugnen på 150°. Skär lökarna i grova klyftor och lägg dem i botten av en ugnsform med lite vatten. Ta upp revbenen ur marinaden och lägg dem på lökarna med benen nedåt. Krydda med salt. Häll resten av marinaden i en kastrull och koka samman till en glaze i ca 5 min utan lock.
3 Sätt in revbenen i mitten av ugnen och stek i ca 1 timme eller tills köttet har en innertemperatur på 70°. Pensla då och då med glazen och vänd på revbenen efter halva tiden.
4 Skär upp revbenen och servera dem varma.

Annons
Annons
ANNONS