Annons

Monika Ahlberg lagar grönt

Recept Monika Ahlberg
Dryckestips Åsa W Karlsson

Monika Ahlberg
Familj: Sambon Thommy Berggren, regissör och skådespelare, barnen William, 16 år, och tvillingarna Rakel
och Beata, 12 år.
Gör: Matkreatör, kokboksförfattare, matskribent och föredragshållare.
Bor: I en villa på Djurgården i Stockholm.
Aktuellt: Rosendals Trädgårdskafé kommer i ny upplaga i stort format, samt med samlingsboken Monikas bästa från Medelhavsmat till tårtkalas, med recept ur tidigare utgivna böcker. Monikas Matkasse börjar sin resa ut i landet. Bloggar på blogg.alltommat.se/monikasmat/
På gång: En ny kokbok som kommer nästa år. Det blir en ”glamorös vardagskokbok” med fokus på familjemat.

”Mat är min stora passion”
Monika Ahlberg bor i ett sagohus längst ut på Djurgården i Stockholm. Med vattnet inom synhåll och omgivet av en underbar trädgård. Det är här hon skapar alla fantastiska rätter, tillagade av säsongens råvaror, som gjort hennes kokböcker till storsäljare.

Så här i september dignar äppelträden av frukt i Monika Ahlbergs trädgård. Det blommar fortfarande i rabatterna och snart är det tid att skörda det sista i örtagården. När det är dags att duka upp till buffé i trädgården står både chutney och äppelmust från de egna trädgårdslanden på menyn. Rödbetorna som hon grävde upp i morse blandas med mörk choklad i en härligt mustig kaka. Den smakar ljuvligt.
Monika tar till vara allt som växer i trädgården. Äpplen och plommon, potatis och gulbetor, blå morot, allehanda kryddor, hallon, vinbär, körsbär och röda krusbär. Hon syltar och saftar och kokar jättemycket svartvinbärssylt. Det är det bästa hon vet att ha i filen på morgonen. I en drivbänk odlar hon sallad i olika färger.
– Men jag har slutat med ärter, det var som att duka upp ett buffébord åt rådjuren!
I ett hörn har Monika sitt älskade snittblomsland, där hon kan plocka blommor och göra buketter långt in på hösten. Men det mesta som växer i trädgården hamnar i maten hon lagar, till och med ringblommorna. Det blir ju så vackert med blommor i maten!
– För mig handlar matlagning mycket om hur det ser ut, vilket fat maten ska ligga på och så. När jag gör ett recept tänker jag alltid: Hur kommer det här att se ut innan jag frågar hur det smakar. Vi äter med alla sinnen, även med synen. Och oftast är det vackra även det goda.
Att följa säsongen är viktigt. Däremot är Monika tveksam till om det alltid är bäst att köpa det som är ekologiskt.
– Redan under min tid på Rosendal tyckte jag det var märkligt att vi skulle beställa biodynamiskt odlade tomater från Holland när vi inte hade så det räckte själva. Tomater som skitat ner hela jordklotet på vägen hit i stället för att nöja oss med vad ”grannen” hade. Självklart väljer jag helst ekologiskt men jag tar också hänsyn till om det är närodlat och småskaligt.
Nu när hösten är här bjuder Monika helst på grytor, gärna med lamm. Eller varför inte en härlig boeuf bourguignon? Även fiskgryta eller fisksoppa står ofta på menyn.
– Att fånga säsongen är det enklaste sättet att få bra mat. Det är mycket lätt, det har inte ens med pengar att göra, säger hon.

Hemma hos Monika serveras inga halvfabrikat. Det går ju faktiskt fortare att vända en fiskbit i mjöl och steka i smör än att värma fiskpinnar. Men det händer att barnen frågar om de aldrig kan få ”vanlig” mat. Det är väl som med bagarns barn……
Monika är lyckligt lottad som alltid haft turen att få jobba med sina intressen. Först var det dansen, hon försörjde sig som dansare innan maten tog över. Egentligen har hon väl aldrig haft ett jobb, säger hon. Hon har bara sysslat med det hon tycker är kul. Att matlagningen blev ett yrke var som så mycket annat i livet en slump.
I början av 1990-talet satt hon på ett flygplan från Italien, där hon varit och dansat.
– Över Tyskland bestämde jag mig för att bli filmstjärna i stället. Inte skådespelerska. Filmstjärna, säger hon med en stor portion självironi.

Men ödet ville annorlunda. Väl hemma i Sverige sprang hon förbi Rosendal på Djurgården på sin vanliga joggingrunda. Det hade hon visserligen gjort många gånger tidigare men just den här dagen var trädgårdsmästarna Lars Krantz och Paul Borg där.
– Jag sprang dit och frågade vad de gjorde och de berättade entusiastiskt om sina storslagna planer för Rosendal. Jag trodde inte de var kloka! Men jag började springa dit varje dag och hjälpa till med olika saker.
Det där första besöket ledde till att Monika så småningom kom att driva Rosendals trädgårdskafé. Hon kunde visserligen inte baka men hon ringde sin mamma och bad om hjälp med recept och satte i gång för glatta livet.
– Och jag hade tur! Det var just efter det glada 1980-talet när folk hade hur mycket pengar som helst och kunde köpa vad som helst men de kunde inte köpa en bulle bakad med smör och kärlek! På Rosendal serverade vi då ett 40-tal kärleksfullt och hembakade kakor, visserligen sneda och olika stora men ack så goda. Första dagen när vi öppnade kom det 40 personer. Nästa dag kom det 100, sedan 200, 400 och så vidare. Jag som hade tänkt lämna över till någon annan när vi kommit i gång kom inte därifrån.
Men vad hände med filmstjärnedrömmarna?
– De försvann. Men jag fick faktiskt en liten filmroll, i Black Jack. Och sedan fick jag ju ett matprogram. Så jag blev filmstjärna i alla fall, säger Monika med ett leende.
Så här i efterhand kan hon se tillbaka på tiden på Rosendal med en viss förundran. Tänk att hela hennes karriär började med kakor. Egentligen är hon ju inte så förtjust i bakverk. Hon gillar ju mat!
– Jag lagar alltid mat. Och när jag inte lagar mat är jag ute i trädgården. Eller jobbar.
Huset där Monika bor var ursprungligen semesterbostad för Djurgårdsförvaltningens arbetare. Den äldsta delen är från slutet av 1700-talet. Men därefter har huset byggts till i omgångar. Det är här, hemma i hennes rustika lantkök, som Monikas kokböcker blir till. Köket är hennes ateljé. Det är här hon experimenterar, provlagar och skapar sina recept. Hennes motto är enkelhet, att använda bra råvaror och aldrig krångla till det.
Monikas första bok, Rosendals trädgårdscafé, kom 1994 och startade den stora kokboks-trenden. Att hon alls fick göra den var också en slump. Albert Bonnier var en av de första gästerna på Rosendal. Ganska snart frågade han Monika om hon inte skulle göra en bok.
– Jag tänkte att han är ju inte klok! Inte kan jag skriva en bok. Men jag kunde inte släppa idén så jag kontaktade Abbe och sa att kokboken skulle vara så stor att den inte gick in i en bokhylla, tryckt på fint papper. Och att jag inte skulle använda en matfotograf utan en modefotograf. Det skulle bli dyrt och Abbe blev alldeles grön.
Det slutade med att Tidens förlag gav ut boken i stället. Resten är, som man säger, historia. Rosendals trädgårdscafé har sålts i hundratusentals ex.
– De finaste komplimangerna är att folk använder mina böcker, att de lagar min mat. Jag känner mig otroligt stolt över det. Att jag kan inspirera folk att göra något själva.

Bondbönor med smör och vitlök
Bondbönor är en delikatess utan like! Det är lite pyssel med att skala dem. Men det är mödan värt!

ca 8 bufféportioner
750 g bondbönor
75 g smör, rumsvarmt
3 vitlöksklyftor, pressade
flingsalt och nymalen svartpeppar
skal av 1 lime
persilja eller dragon

1 Tryck ut bönorna ur skidan och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 min. Häll av vattnet och tryck ut bönorna ur sina skal.
2 Blanda det rumsvarma smöret med pressad vitlök. Salta och peppra. Rör ihop bönor och smör. Riv över limeskal och garnera med persilja eller dragon.

Fler av Monika Ahlbergs recept i nummer 8 2011

Annons
Annons
ANNONS